De meest gestelde vragen over Taxaties

Voor ons dagelijks werk

All
Financieel
Validatie
Taxatie Inhoud
Contact
Overig
Wanneer betaal je het taxatierapport?
Binnen 30 dagen na ontvangst van het rapport rechtstreeks, of binnen 6 weken na opstellen rapport via de notaris. Uiteraard moet de betaling hiervan op voorhand worden bevestigd door de notaris. 
Zit er verschil tussen taxateurs?
Qua persoon wel. Iedereen is anders. Vanuit de lokale bekendheid is het te adviseren een plaatselijke taxateur te kiezen. Bij voorkeur iemand waarvan bekend staat dat het werk goed en snel wordt uitgevoerd. De taxatie waarde en het taxatierapport, die moet binnen een marge hetzelfde zijn. 
Wat als de taxatie toch niet nodig is, of ik het niet eens ben met de waarde?
Een taxateur bepaald de waarde aan de hand van een totaal proces. U kunt informatie verstrekken ten behoeve van het proces, bijvoorbeeld hoe renovaties zijn uitgevoerd, details. Eventuele referenties opmerken. De waarde hierna door de taxateur vastgesteld, dat is de definitieve waarde. Eenmaal opdracht gegeven, dan brengen wij altijd minimaal 50% in rekening. 
Welk validatie instituut moet ik kiezen? NWWI of taxateursunie?
In het begin was 'marktwerking' wenselijk en waren er diverse validatie instituten. Inmiddels zijn deze grotendeels samengegaan onder de naam van de meest bekende: NWWI.
Hoe lang duurt een validatie?
Dat kan varieren van dezelfde dag nog tot een paar dagen. Ondanks dat het meestal wel snel gaat, adviseren wij altijd om voldoende tijd te calculeren voor de taxatie, uitwerking én validatie, plan twee weken of langer, dan zal het meestal meevallen.

Normaal is de opname/inspectie binnen 10 werkdagen. Uitwerking wordt <5 werkdagen daarna aangeboden ter validatie en meestal <3 werkdagen daarna definitief. Kan het sneller? Er zijn taxaties uitgevoerd/goedgekeurd <48 uur. Maar dat hangt af van het taxatie-object, agenda en tarief :).

Is een taxatie mogelijk die niet gevalideerd is?

Met de ingang van het nieuwe rapport 2021, worden alle taxaties gevalideerd. Een taxatie zonder validatie is nog wel mogelijk, echter een taxatie zonder validatie moet door twee taxateurs worden ondertekend. Dit maakt een taxatie zonder validatie duurder dan een taxatie met validatie. Wenst u echt een taxatie zonder validatie, neemt u dan contact op.

Heb ik een validatie nodig?
Niet altijd, maar vanaf 01 juli 2021 doe ik alleen nog maar gevalideerde taxaties. Wenst u een gedegen waardebepaling voor een onderhandeling, dan is het strict niet noodzakelijk, echter controle door een taxateur (tweede handtekening) kost meer tijd (en geld) dan het gestroomlijne proces van een NWWI validatie. Heeft u te maken met een hypotheek, dan is het (bijna) altijd noodzakelijk. 
Taxatiekosten zijn (vaak) aftrekbaar !
Taxatiekosten zijn aftrekbaar, wanneer u deze nodig heeft voor een hypotheek. 


https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/eigen-woning-aftrekbare-kosten

De werkelijke (netto) kosten voor u zullen hierom meestal lager uitvallen. 

Taxatiekosten verhoging 2021/2022 !

Taxaties zijn over de laatste jaren (aanzienlijk) duurder geworden. In 2021 is het taxatierapport veel uitgebreider geworden (nieuw model). Het doel was/is een kwalitatief hoogwaardiger product met een hogere betrouwbaarheid. Op zo'n manier dat de consument én de financieerder beter inzicht krijgen in de waarde van het getaxeerde. 

Hierdoor kosten taxaties meer tijd in opname en uitwerking. De strengere eisen aan het rapport én de taxateur, maakt dat onze kosten aanmerkelijk zijn gestegen: taxatie-software, verzekeringen, validatie en branche-lidmaatschap. Omdat u ons niet per uur betaald, maar een all-in tarief ontvangt, zijn om bovengenoemde redenen de tarieven gestegen.De werkelijke (netto) kosten voor u zullen hierom meestal lager uitvallen. 

Welke taxateur moet ik kiezen?
Zeker als het gaat voor Oud-Beijerland (Hoeksche Waard), heel eenvoudig, kies Maarten Taxatie - Maarten Chen. Bekend met de regio, afspraak maken is flexibel en kom afspraken na. Gewoon goed werk voor een goede prijs. 
Maarten taxatie NWWI onder Makelaarshuis MC?
Maarten Taxatie is de handelsnaam om duidelijkheid te geven wat betreft taxaties. De registratie van de makelaar is (destijds) gestart en sindsdien gelijk gebleven onder de registratie: Makelaarshuis MC.  
Erkende taxateurs
Informatie over Erkende-taxateurs Dit zijn bureau'tjes zonder toegevoegde waarde die de kosten verhogen voor de taxateur. Soms gaat het goed via deze, soms gaat het fout, omdat steeds minder taxateurs met hen willen samenwerken.

Frequently Asked Questions

FAQ