Bouwkundig Rapport 

Image Description
Author
Maarten Chen
Published
Sept 18, 2019
Updated
Mei 24, 2021

Geregeld krijg ik de vraag of we in een bouwkundig rapport kunnen voorizen. JA, dat kunnen we, maar dat doen wij niet zelf.

Klik hier om een bouwkundig rapport aanvragen 

Bouwkundig rapport IS NIET hetzelfde als een taxatie rapport.

Een Taxateur heeft een opleiding Makelaardij inclusief praktijkdiploma waarin taxeren - waardebepaling - een belangrijk onderdeel is.

Een makelaar bekijkt de marktwaarde van een huis of appartement. Deze bepaald wat een 'gemiddelde' koper bereid zou zijn te betalen voor het huis onder normale omstandigheden.

Naast de stenen wordt ook gekeken naar de ligging, functie/bruikbaarheid. De juridische aspecten zowel privaatrechtelijk als publiekrechtelijk. Uiteraard zal een goede bouwkundige staat een hogere waarde geven.

Maar wat is uw object?

Een bouwkundige heeft een puur technische opleiding, bouwkundige. Deze kijkt naar de staat van het huis. Of de belangrijke zaken technisch in orde zijn en zo niet, wat een kostenindicatie is om deze ter herstellen.

In het nieuwe taxatierapport vanaf 01 juli 2021 ontvangt u in het taxatierapport ook een indicatie van de kosten voor noodzakelijk herstel. Als richtlijn adviseer ik u, zeker bij twijfel, om echt een bouwkundig rapport te laten opstellen. Ook kunt de makelaar/taxateur vragen om advies. Afhankelijk van het type bouw en onderhoudsstaat en uw financiële ruimte kan een advies worden gegeven voor uw situatie.

In een goed rapport staat wat u kunt verwachten aan kosten dat u direct (zou moeten) herstellen, wat de kosten zijn op de korte termijn (1 a 2 jaar) en op de middellangere termijn 5-8 jaar.

Als aankoopmakelaar adviseer ik altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het geeft een goed inzicht. U heeft geen plicht om de genoemde zaken te herstellen, maar het is verstandig goed voor uw huis te zorgen. 

Klik hier om een bouwkundig rapport aanvragen

In uw eigen belang, onderzoeks verplichting, adviseren wij altijd een bouwkundige inspectie. Zeker als het om een iets ouder object gaat.

Maarten Chen

Register Taxateur, gecertificeerd en aangesloten NRVT.

Bouwkundig rapport is opgemaakt door een Bouwkundige. Een taxatie door een taxateur.

Bouwkundig Rapport aanvragen

Follow on Facebook
Follow on Twitter

Lees ook